Viranomaissuositus: Kotivara ainakin 3 vuorokaudeksi

Viranomaissuositus: Kotivara ainakin 3 vuorokaudeksi

Miksi varautuminen on tärkeää?

Jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu, arki voi muuttua paljon. Poikkeukselliset tilanteet voivat aiheuttaa häiriöitä, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään, mutta hyvällä varautumisella pystyt hallitsemaan tilanteen paremmin.

Kun varaudut etukäteen:

  • Tiedät, miten toimia erilaisissa tilanteissa
  • Oma arkesi muuttuu mahdollisimman vähän silloin, kun jotakin poikkeuksellista tapahtuu
  • Kyky pärjätä kriisitilanteissa paranee
  • Turvallisuuden tunne kasvaa
  • Palaudut poikkeuksellisista tapahtumista nopeammin

Jokaisen oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme erilaisissa tilanteissa. Viranomaiset ja yhteiskunta hoitavat tilannetta, auttavat eniten apua tarvitsevia ja ylläpitävät niin normaalia arkea kuin mahdollista. Viranomaiset eivät kuitenkaan voi tehdä kaikkea yksin. Siksi kaikkien omaa varautumista tarvitaan.

Varautua voi monella tavalla

Jokaisen kannattaa valmistautua häiriö- ja kriisitilanteisiin jollakin tavalla. Hyvä varautuminen on monitahoinen kokonaisuus. Se voi sisältää esimerkiksi:

  • Kotivaraa eli vettä, ruokaa ja tarpeellisia tarvikkeita
  • Tietoja riskeistä ja uhista, niiden ehkäisemisestä ja niihin varautumisesta
  • Taitoa toimia, kun kohtaat tavallisesta poikkeavan tilanteen
  • Toimintakykyä fyysisesti ja psyykkisesti
  • Yhteisöllisyyttä eli luottamusta ja yhteyttä muihin sekä toisten auttamista

Varautumisen lähtökohdat ovat jokaisella erilaiset. Pohdi, miten juuri itse pystyt parhaiten kasvattamaan kykyäsi selviytyä poikkeuksellisista tilanteista.

Varautuminen ei tee uhista todennäköisempiä

Erilaisiin epätodennäköisiin, vakaviin uhkiin varautuminen voi tuntua etäiseltä. Kuitenkin juuri hankalimmissa tilanteissa tulisi pystyä pärjäämään ja toimimaan parhaansa mukaan jonkin aikaa ilman ulkopuolista apua.

On tärkeää, että olet henkisesti valmis poikkeuksellisiin tilanteisiin. Varautuminen voi herättää vaikeita tunteita, kuten ahdistusta ja pelkoa. Vakaviinkaan uhkiin varautuminen ei kuitenkaan tee uhan toteutumisesta todennäköisempää.

On tärkeää tunnustaa, että myös epätodennäköisiä asioita voi tapahtua. Riskien tunnustaminen ei ole liiallista hätäilyä, vaan se voi myös lievittää huolta. Varautuminen ei tarkoita, että uskoisit jotakin pahaa varmasti tapahtuvan.

Pärjäät monessa tilanteessa perustiedoilla ja -taidoilla

Erilaisiin tilanteisiin on omia ohjeitaan, miten varautua ja toimia. Niihin tutustumalla voit parantaa varautumistasi. Pärjäät kuitenkin monessa tilanteessa perustaidoilla ja -tiedoilla. Esimerkiksi kotivara on erinomainen pohja moniin tilanteisiin varautumiselle.

Monessa tilanteessa pärjäät, kun toimit näin:

  1. Pysy rauhallisena.
  2. Mieti, millaisesta tilanteesta on kyse, ja mitä toimintaohjeita tiedät siihen liittyvän. Miten tilanne vaikuttaa sinuun, läheisiisi ja lähialueen ihmisiin?
  3. Seuraa viranomaisten viestintää ja vaaratiedotteita.
  4. Noudata ohjeita.
  5. Listaa tärkeimmät tilanteessa tehtävät asiat ja ryhdy toimeen.
  6. Auta muita kykysi mukaan.

Kotivara ainakin 3 vuorokaudeksi

Kotivara on erinomainen perusta moniin tilanteisiin varautumiseen. Kotivaraan kuuluu vettä, ruokaa, lääkkeet ja muita välttämättömiä tarvikkeita. Se ei ole erillinen varasto, vaan tuotteiden on hyvä olla sellaisia, joita käytät muutenkin.

Suositus on varata tarvikkeita sen verran, että sinä ja muut taloudessasi asuvat pärjäävät niiden avulla ainakin 3 vuorokautta. Pienikin kotivara kuitenkin auttaa, vaikka kaikkea ei olisi mahdollista hankkia.

Tarvikkeiden varaaminen on tehtävä silloin, kun arki sujuu normaalisti. Se vähentää tarvetta niiden hankkimiseen juuri silloin, kun jotakin tapahtuu ja tarvikkeille voi tulla suuri kysyntä.

Kotiin varatuista tarvikkeista on apua myös silloin, jos et jostakin tavallisesta syystä pääse kauppaan, esimerkiksi sairaana ollessa.

Lue lisää: https://www.suomi.fi/oppaat/varautuminen/miten-varaudun-hairio-ja-kriisitilanteisiin/mita-varautuminen-tarkoittaa 

Takaisin blogiin